2 min read

Vijf jarig bestaan voor Rosegaar omgevingsmanagement

Vijf jarig bestaan voor Rosegaar omgevingsmanagement

Kerstvakantie: hét moment om mezelf de spreekwoordelijke spiegel voor te houden. Over 2020 is voldoende gezegd. Toen in maart alle opdrachten werden gestaakt (op één na) was het onzeker hoe het jaar zou lopen. Tegen alle verwachtingen in draaiden we het beste jaar ooit.

Maar liefst 60% van de eenmanszaken stopt binnen vijf jaar. Op 1 januari 2021 bestaat Rosegaar omgevingsmanagement vijf jaar. Natuurlijk ben ik trots dat we het hebben gered! Tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken naar het zesde jaar ondernemerschap.

Ondernemen met vallen en opstaan

Het was zeker niet één grote zegetocht. Vanaf nul een netwerk opbouwen was niet eenvoudig. De goede start in 2016 heb ik mede te danken aan het vertrouwen van mijn eerste opdrachtgevers. De eerste jaren stonden in het teken van bewijzen, meters maken en werkervaring opdoen. Er waren periodes met minder werk, waarin ik fijne collega’s moest laten gaan en zelfs overwogen heb om toch in loondienst te gaan.

Leren door te doen

Ondernemen leer je niet in de schoolbanken, je moet het gewoon doen. Werken in en werken aan je bedrijf, het vak eigen maken, leren samenwerken, ervaren hoe bestuurlijke processen werken en jezelf ontwikkelen als werkgever. Niet bang zijn voor risico’s, problemen oplossen als deze zich voordoen en vooral dankbaar zijn. Dat je waarde kunt toevoegen door vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en (on)gevraagd advies te geven. Dit is voor mij bepalend voor het ondernemerschap.

Zakelijke empathie

De realiteit is: je moet elke cent zelf verdienen. Elke gegunde opdracht is een cadeautje. Ten opzichte van vijf jaar geleden is mijn zakelijk inzicht enorm gegroeid. In mijn bedrijf streef ik naar zakelijke empathie. Bijvoorbeeld door realistische tarieven te hanteren die we ook echt waar kunnen maken. Door ons te realiseren dat we veel opdrachten vervullen met gemeenschapsgeld. En door niet elk telefoontje of mailtje te schrijven. Zonder onszelf tekort te doen, zodat we risico’s kunnen nemen die bij het ondernemerschap horen.

De volgende stappen

Het jaar 2021 zal in het teken staan van ontwikkelen en keuzes maken. We willen onze orderportefeuille uitbreiden en de personele bezetting verder vormgeven. Het verbreden van marketing, communicatie en het uitbouwen van onze backoffice staan op het lijstje. In 2021 verwelkomen we ook onze eerste stagiaire. En we hopen op meer fysieke ontmoetingen dan in 2020. Dat is toch waar ons vak om draait.